Delen en doorgeven

Een participatief project

Als een echte toegangspoort tot alle historische sites van het Land van het Geheugen wil “Ons Gemeenschappelijk Erfgoed” uitleggen hoe de geschiedenis ons in staat stelt het heden en de problemen van een gemeenschappelijk geheugen beter te begrijpen.

EEN GIDS VOOR LERAREN
Om de leerkrachten te helpen hun bezoek aan deze reizende tentoonstelling zo goed mogelijk voor te bereiden, wilden de projectpartners hun een pedagogische gids ter beschikking stellen. Deze bevat bladen die tijdens het bezoek aan de leerlingen kunnen worden uitgedeeld en die hen op een ludieke en participerende manier zullen helpen om de onderwerpen die in de tentoonstelling aan bod komen te begrijpen.
Deze gids zal binnenkort op deze pagina beschikbaar zijn.

Een interessant instrument om met de leerlingen te gebruiken is de participatiemodule die speciaal voor deze tentoonstelling is ontworpen. Zij worden uitgenodigd deel te nemen aan een grote verzameling beelden, foto’s, documenten of voorwerpen uit familiearchieven, die via digitale schermen en op de website van de tentoonstelling in de tentoonstelling zullen worden geïntegreerd.
De zoektocht naar dergelijke voorwerpen van hun verwanten geeft een intieme en persoonlijke dimensie aan deze tentoonstelling. Deze oefening is dus bijzonder geschikt om het bezoek voor te bereiden, maar vooral om bij de leerlingen belangstelling te wekken voor de plicht tot gedenken. De leerlingen worden dus rechtstreeks bij de geschiedenis betrokken.

Andere Land van Geheugen leermiddelen
Andere pedagogische instrumenten worden ontwikkeld in het kader van het Land van Herinnering-project en ondersteunen de pedagogische aanpak om de nieuwsgierigheid van de leerlingen te wekken. U kunt ze ontdekken op de volgende link.

Lesgeven

ONTDEK DE GESCHIEDENIS VAN DE GROTE REGIO

Deze tentoonstelling reist voor het eerst op één drager door de grensoverschrijdende geschiedenis van 4 verschillende en toch zo nauw verbonden landen, namelijk Duitsland, België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg, waarvan het hart de Grotere Regio vormt.
Het biedt ook een langetermijnvisie waarin de oorzaken en gevolgen van de twee wereldoorlogen worden belicht tot aan de opbouw van Europa, de bakermat van onze huidige waarden en vrijheden. 

De reizende en meeslepende tentoonstelling is uiteraard gericht op het grote publiek, maar met speciale aandacht voor de leerlingen van de klassen van de Grotere Regio.
Het doel is de mensen ertoe aan te zetten het verleden van de Grotere Regio te ontdekken via de toeristische herinneringspunten. “Ons gemeenschappelijk erfgoed” zal u uitnodigen om meer te ontdekken over deze historische plaatsen, elk vanwege zijn unieke sfeer en de bijzondere herinnering die het uitdraagt.

Om verder te gaan hebben de partners van het Land van Herinnering voorstellen uitgewerkt voor grensoverschrijdende herdenkingsreizen voor schoolgroepen. Zij brengen de meest educatieve ervaringen samen die aan jongeren zijn aangepast. Hun programma’s worden op maat gemaakt en kunnen, naar gelang van de wensen van de leraren, worden aangepast aan hun budget en de beschikbare tijd.
En voor wie zijn groepsbezoek wil voorbereiden (vooral voor scholen), is dit de place to be.